Węgiel: (Polski i Rosyjski)
- kamienny, groszek
- drzewny węgiel, ekogroszek
- brunatny węgiel
- koks, koksowniczy
Miał - Czy komin może być czysty?
tak! wystarczy przestać używać miału węglowego.
Węgiel: (Polski i Rosyjski)
- kamienny, groszek
- drzewny węgiel, ekogroszek
- brunatny węgiel
- koks, koksowniczy
Miał - Czy komin może być czysty?
tak! wystarczy przestać używać miału węglowego.
Brykiet:
Prawo dotyczące zakazu wprowadzania do obrotu paliw stałych na terenie RP
- ścinki drzewne
- słoma 72%
- trociny
Drewno:
- opałowe drewno
- kominkowe, pelet, kostka
- zręby drzewne
- Jak prawo działa na rynek drzewny w Polsce.
Groszek:
- wysoka jakość
- tańszy
Gaz:
- butle
- propan
- ziemny
Nawet używając do ogrzewania tradycyjnego pieca, możemy ograniczyć ilość emitowanych spalin. Wystarczy ogień rozpalać od góry.
Palenie od góry można zastosować w każdym piecu, nie tylko w nowoczesnych kotłach z podajnikiem (w takich jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania pieca), ale też w starych "kopciuchach".
Jak to się robi? Jeśli stosujecie tradycyjne palenie, w którym na dole kładzie się podpałkę, później drewno, a potem wszystko przysypuje węglem, wystarczy zrobić wszystko odwrotnie.
Najpierw wsypujemy odpowiednią ilość węgla do paleniska.
Później kładziemy drewno grubsze i drobniejsze, potem rozpałkę - np. papier.
Wszystko zapalamy od góry. Dzięki takiej formie spalania, wszystkie gazy i spaliny emitowane z węgla i drewna spalają się jeszcze w komorze pieca, a nie ulatują przez komin na zewnątrz.
Spalanie od góry pozwala także zaoszczędzić na opale, bo spalany jest całkowicie. Przy tradycyjnym paleniu, nawet 1/3 opału w postaci pyłu wydostaje się przez komin. Stąd właśnie czarny dym, który kopci z wielu kominów w naszym regionie.